keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Valokuvaaja kuvassa


Vartti Itä-Uusimaa keskiviikkona 27. helmikuuta 2013Haastattelua varten kerroin toimittaja Marko Wahlströmille mm. seuraavaa:


Milloin ja miten aloitit valokuvaajan urasi?

-Olin perheemme "kuvaaja" lapsesta saakka ja sain ensimmäisen järjestelmäkamerani 12-vuotiaana. Vanhempani olivat kiinnostuneita arkkitehtuurista, muodista ja taiteesta, joten visuaalisuuteni on vahvasti kodin perintöä.

-90-luvulla kuvattiin vielä filmille, joten olen käynyt läpi myös tämän murroksen digiaikaan. Minulle digiin siirtyminen oli ihan luontevaa, niin kuin kuvankäsittelyn ja median hyödyntäminenkin. Toisin oli monen vanhemman kuvaajan kohdalla ja seurasinkin tätä kamppailua mielenkiinnolla myös ihan lähietäisyydeltä, kun tein valokuvaus assistentin työtä muutaman vuoden ajan 2000-luvun puolivälissä. Olen niin sanotusti itseoppinut kuvaaja ja pyrin siihen, ettei oppiminen koskaan loppuisi. Esikoislapseni ollessa reilun vuoden ikäinen totesin, että tarvitsen myös jotain omaa, jossa saan toteuttaa luovaa puoltani ja perustin toiminimen. Assistenkin töiden ohella kuvasin pääasiassa häitä ja perhekuvia, jotka ovat edelleen mieluisaa kuvattavaa. "Assarin" työhön kuului kaikki studion ovien avaamisesta kahvinkeittoon ja tuulikoneen pitämisestä kuvauskaluston huoltoon. Teimme studiolla pääasiassa henkilökuvauksia naistenlehtiin ja nämä vuodet olivat korkeakouluni valokuvaajan työhön. Opin käytännön ja sain paljon kokemusta henkilökuvaamisesta.

Kerro taustastasi: kuka olet, mistä olet kotoisin, oletko asunut
Sipoossa koko elämäsi yms.

-Olen kotoisin Halikosta (nykyisin osa Saloa). Muutimme perheeni kanssa Vantaalta Sipooseen joulukuussa 2010.

Miksi bloggaat? Mikä bloggauksessa kiehtoo? Saatko blogeistasi
paljon palautetta? Miten tavalliset hääparit ovat suhtautuneet blogeihisi,
joissa intiimin juhlan tunnelma tuodaan julkisuuteen.

-Blogi on minulle luonteva tapa esitellä työtäni. Ajatus blogin pitämisestä pyöri mielessä pitkään, mutta tuntui haastavalta saada sovitettua sitä aikatauluihini. Lapsiperheen arki ja kuvaustyöt pitävät minut kiireisenä. Blogini ei ole ihan ajantasainen juurikin tästä syystä. Kaikkia kuvauksia en mitenkään ehdi laittaa blogiini, mutta toisaalta on ihan mukavakin katsella kesäisiä hääkuvia keskellä talvipakkasia. Ajankohtaisemmat asiat pyrin tuomaan esille myös facebookin kautta.

-Blogissa en niinkään saa paljoa kommentteja (eli palautetta) ja lisää kommentteja lukisin todella mielelläni. Tykkäyksiä postauksiin tulee ihan mukavasti ja niistä voisi päätellä ainakin jotain. Itse kuvauksista asiakkaani laittavat viestiä sitten henkilökohtaisesti. Esimerkiksi hääpäivän aikana olen mukana monessa erikoisessa tilanteessa, johon en mitenkään muuten pääsisi (hääpuvun pukeminen, hääparin hetket hääautossa vihkimisen jälkeen jne) ja hääparin kanssa muodostuu siksi tietynlainen luottamussuhde. Saan onnekseni paljon ihania ja lämpimiä kiitoksia asiakkailtani. Tunnen olevani ihan oikealla alalla.

-Kysyn aina asiakkailtani lupaa kuvien julkaisemiseen blogissani, koska haluan antaa asiakkailleni mahdollisuuden pitää yksityisyytensä. Suurin osa kuvattavista antaa julkaisuluvan ja moni hääpari on jopa odottanut innolla, että saan postauksen tehtyä.

Jos saisit käteesi kristallipallon, miten näet hää- ja
juhlakuvausten tulevaisuuden. Mitkä ovat trendejä valokuvauksessa?

-En itse tunne kulkevani trendien mukaan, mutta totta kai seuraan mitä maailmalla tapahtuu ja mitä muut näkevät kameran läpi. Kuvia katsomalla saan ideoita ja pyrin laajentamaan tapojani. Samaa ei saa jäädä toistamaan vaan aina pitää lisätä jotain vähän uutta ja erilaista. Kuvaaminen pysyy kiinnostavana ja kehitystä tapahtuu. Teen selkeästi omaa juttuani ja haluan, että asiakkaani saavat mieleisensä kuvat.
Kuva: Ossi GustafssonJuttua varten etsin arkistoistani hääkuvia Sipoosta. 
Nämä kuvat ovat viime kesältä.


Sipoon kirkko


Hääpotrettikuvaus, Gumbostrand, Sipoo

 

Lisää hääkuvia Sipoosta:

Kesähäät Sipoon kirkossa 7.7.2012


5 kommenttia:

 1. Oletko ajatellut, että neljä vuotta oikeaksi valokuvaajaksi kouluttautunut jää amatöörikuvaajien takia työttömäksi? Minun on hyvin vaikea käsittää, että kuviasi voi myydä, mutta toisaalta edustankin vanhan liiton kuvaajaa, joille osaaminen oli tärkeintä enkää enää ymmärrä nykyvalokuvaustya jossa kuva saa olla täynnä perusvirheitä ja sille hurrataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on "oikea valokuvaaja"? Tekeekö koulu oikeaksi? En koe mitenkään olevani väärä. Kuvaamisen oppii kuvaamalla, opettelemalla, lukemalla, seuraamalla, kokemalla ja nykyään myös kuvankäsittelyohjelmia käyttämällä. Myös ihmistuntemus ja sosiaalisuus auttavat asiaa kummasti. Kirjat olen lukenut ja kuvaajan oppipoikana kulkenut. Enkä koe mitenkään olevani syypää siihen, että joku koulun käynyt ei saa töitä. Miksi se minun syyni olisi?

   Ovatko kuvani mielestäsi huonoja? Miten? Anna esimerkki. Kunnioitan erittäin paljon niin sanottuja vanhan liiton miehiä ja heidän osaamistaan. Vai häiritseekö sinua se, että olen nuorehko nainen?

   Poista
  2. http://www.volume.fi/1301/ovatko-kaikki-harrastelijat-varkaita

   http://www.tulva.fi/blogi2.php?aid=15957&k=15923

   http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/show?id=2119722%3ABlogPost%3A897649&commentId=2119722%3AComment%3A897873&xg_source=activity

   Poista
 2. Löysin blogisi Vartin kautta ja tuon Kaasot - kuvan olen nähnyt jo aiemmin jossakin yhteydessä. Söderkullalaisena olen ylpeä, että läheltä löytyy tällaista osaamista! Kuviasi katselee mielellään ja se riittää minulle :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)