torstai 11. huhtikuuta 2013

Ympyrä sulkeutuu


Kävipä niin, että minua pyydettiin kuvaamaan pientä vauvaa erääseen kerrostaloasuntoon Helsingin Töölöön. Tämä asunto oli kokenut täydellisen remontin taitavien ihmisten käsissä, mutta tiesin jo osoitteen kuullessani, että paikka on minulle erityinen.


Varastostani löytyy tällainen pino lehtiä, joita olen ollut mukana tekemässä valokuvaajan assistenttina tai kuvaajana vuosina 2005-2009. Aloitin assarin työt syksyllä 2005 ja tein pääasiassa töitä studiolla Helsingin Töölössä. Kuvasimme paljon kansia ja henkilöhaastatteluja mm. Me Naiset-lehdelle. Valokuvaajana toimi Andreas Janett. Minun tehtäväni oli avustaa kuvaajaa ja hoitaa käytännön tehtävät studiolla.

Tämä valokuvausstudio toimi tuossa samassa huoneistossa, johon menin kuvaamaan pientä vastasyntynyttä nyt vuosien jälkeen. Vierailu herätti monia muistoja ja tuntui kuin ympyrä olisi sulkeutunut. Olen nyt siinä mihin olin silloin päämääräni asettanut. Teen valokuvaajan työtä ammatikseni ja suureksi osaksi juuri tuolla studiolla vietetyn ajan ansiosta.


Työ oli todella monipuolista ja opettavaista. Kuvauksen teoriapuolen olin lukenut kirjoista ja järjestelmäkameran kanssa osasin toimia jo luontevasti monen vuoden kuvaamisen ansiosta, mutta kuvaajan työ käytännössä oli minulle aika tuntematonta ennen assistentin työtä. Opin kokonaan esimerkiksi studiotyöskentelyn valojen ja taustojen kanssa, sekä sen miten lehtijuttuja rakennetaan. Hyvän henkilöhaastattelun pohjana on tietysti toimittaja ja hänen näkemyksensä jutusta. Toimittaja haastattelee ja kuvaaja sitten täydentää näkemyksen. Kuvien pitää sopia jutun teemaan eli surullisten aiheiden kanssa ei lähdetä Linnanmäelle kuvaamaan vaan sisäsivujen kuvien kuvauspaikkaa haetaan vaikka rauhallisesta paikasta luonnon keskeltä. Kuvat tuovat parhaimmillaan haastatteluun jotain lisää ja saavat lukijan kiinnostumaan artikkelista. Myös meikkajalla ja stailistilla on tässä yhtälössä tärkeät roolit. Kyse on siis yhteistyöstä ja paras lopputulos saavutetaan kun kaikki pelaavat mahdollisimman hyvin yhteen. Kuvauksissa pyörikin usein samoja ihmisiä juttuja tekemässä, koska yhteispeli oli jo hyväksi todettu ja jokainen hoiti oman osansa vakaalla ammattitaidolla.

Studiopäiväni alkoi normaalisti ruokaostoksilta, josta saavuin avaamaan studion oven meikkaajalle, stailistille, toimittajalle ja kuvattavalle. Keitin kahvit, autoin vaatteiden ja asusteiden esillelaitossa, pystytin studiovalot ja taustat sekä testasin valot. Kuvauksessa pidin huolta, että kuvattavan vaatteet, hiukset yms. ovat "täydellisesti" ja pitelin tuulikonetta, heijastinta jne. Päivän päätteeksi siivosin kaikki paikoilleen ja poistuin viimeisenä sulkien ovet perässäni.

Lehden kansikuvaukset toteutettiin normaalisti studiolla ja tämän jälkeen sisäsivujen kuvia kuvattiin vielä jossain ulkona. Teimme myös kuvausmatkoja esimerkiksi Savonlinnaan Tarja Turusta kuvaamaan, Hankoon Helkaman tehtaalle ja Ouluun Mattilan laulavia siskoksia ikuistamaan. Kaiken kaikkiaan olin mukana noin sadassa kuvauksessa. Kuvattavana oli mm: Seela Sella, Elsa Saisio, Jone Nikula, Maria Ylipää, Karita Tuomola, Jorma Uotinen, Kristiina Elstelä, Body Shopin perustaja Anita Roddick, Laulaja Irina, Suvi Miinala, Antti Jokinen, Marita Taavitsainen, Kirsi Salo, Annika ja Tomi Metsäketo, Anne Brunila, Aku Louhimies, Laura Malmivaara, Janina Frostell, Susanna Sievinen, Merja Ylä-Anttila, Hanna-Riikka Siitonen, Piitu Uski, Antti Reini, Anna-Leena Härkönen, Anneli Jäätteenmäki, Rosa Meriläinen, Anna Hanski, Jari Tervo, Tiina Jylhä, Antti Tuisku, Nina Tapio, Ninja Sarasalo, Milana Misic, Vilma Melasniemi, Susan Kuronen, Maria Sid, Saimi Hoyer, Satu Ruotsalainen, Jaana Pelkonen, Anna Puu, Ellen Jokikunnas ja Anne Kukkohovi.
Mielenkiintoista väkeä tuli siis tavattua!

Kuvat: Andreas Janett

Andreaksella on varmasti ollut kuvaustyyliini suuri vaikutus. Sain kullanarvoista käytännön oppia hänen työskentelyään seuraamalla ja näkemykseni kuvaajana kehittyi noina vuosina valtavasti.

Muutaman kerran kuvasin myös itse mm. Andreasta työssään. Homma meni enemmänkin hienon kameran säätöihin tutustumiseen yms, mutta joitain kuviakin sain aikaan. Sinänsä nuo kerrat olivat hyödyllistä oppia ja tulipa kokeiltua muitakin kameramerkkejä kuin Canonia kun käytössä oli Nikon ja Hasselblad.

Valokuvaaja Andreas Janett kuvauspaikalla vuonna 2008, minun kuvaamana
ja näyttelijä Maria Ylipää Me Naisten-kansikuvauksissa sekä minä siellä helmoissa assarin roolissa vuonna 2006, Andreaksen kuvaamana


Kävimme vuoden 2006 alussa kuvaamassa näyttelijä Maria Ylipäätä Helsingin kaupunginteatterilla, jossa hän teki pääroolin Evita-musikaalissa. Saimme kuvata koko kenraalinäytöksen ajan ja sen jälkeen Andreas kuvasi vielä Mariaa ulkona Hakaniemenrannassa. Kansi kuvattiin studiolla erikseen.
Andreaksen ottamia kuvia julkaistiin 26.1.2006, Me Naiset-lehdessä nro 5.

Me Naiset  nro 5  26.1.2006  Kuvissa Maria Ylipää  Valokuvaaja Andreas Janett


Minun kuvauskokeiluni tulos Evitan kenraaliharjoituksista:


Tässä vielä muutama oma kuvaukseni tuolta ajalta:

Tangokuningas 2006 Marko Lämsä
Kuvaus henkilöhaastatteluun, Me Naiset 27.7.2006 nro 31
Tuotekuvaus, Me Naiset 13.7.2006 nro 29

Mallikansiokuvaus studiolla 28.9.2006Anna Puu 19.11.2008
Kuvausta henkilökuvauksesta Me Naiset-lehden henkilöhaastatteluun
Tästä alkoi oman tieni kulkeminen kuvaajana. Tein vuonna 2008 ja 2009 enää muutamia assarikeikkoja ja äitiyslomia lukuunottamatta olen kuvannut ammatikseni siitä saakka.

Minä studiolla vuonna 2008 (kuvaaja Andreas Janett) ja kotipihalla pienen tyttäreni kanssa kesällä 2007


Pienten lasten äitinä kuvasin tietysti luontevasti perheitä, mutta perhe- ja lapsikuvauksen ohella hääkuvaus on ollut vahvasti mukana alusta saakka. Nämä hääkuvat ovat vuosilta 2007-08 ja niissä näkyy jo selkeästi kuvaustyylini.4 kommenttia:

 1. Wow! Hieno kirjoitus ja upea ura(n alku)! Toivotan onnea ja menestystä edelleen!

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu :) Tämä tarina odotti vuoroaan kauan, mutta kaikella on näköjään aikansa. Oli aikamoinen sattuma, että pääsin tuonne entisen studion tiloihin taas käymään ja nuo muistot oli nyt sitten sen myötä vaan ihan pakko laittaa "paperille".

   Poista
 2. Tännekin vielä onnea loistavasta urastasi kuvaajana! Paljon olet saanut kokea ja kehittyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marita :) Paljon olen tosiaan saanut kokea ja nähdä vuosien varrella. Monta ikimuistoista ja tärkeää hetkeä ikuistaa <3

   Poista

Kiitos kommentistasi :)