perjantai 5. syyskuuta 2014

Hääkuvaus Forssassa ja kertomus neljän polven yrittäjyydestä


Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää. Äitini oli syntyessäni kirjakauppias Halikossa ja kaupan myytyään siirtyi nuoruuden opintojaan vastaavaan työhön valmistamaan vaatteita ja kodintekstiilejä vaatetussuunnittelijana. Vaikka hän työskentelikin paljon kotona ja piti työstään niin 1990-luvun laman eläneenä yksinhuoltajaäidin tyttärenä vannoin, etten ikinä ainakaan yrittäjäksi ryhdy!

Kuva 1: Jaakko ja Airi Hietasen hääkuva, Valokuvaamo Ikonen, Värtsilä
Kuva 2: Mummini (jota en koskaan ehtinyt tavata) ja Jaakko-ukkini Värtsilän Kirjakaupassa 1930-luvulla

Äitini on yrittäjäperheestä, jonka elämä pyöri kirjakaupan ympärillä. Isoisäni Jaakko piti vaimonsa Airin kanssa Forssassa Hietasen kirjakauppaa. Jaska-ukkini oli todellinen vanhanajan herrasmies puvussaan ja aina ystävällinen kaikille. Moni forssalainen varmasti muistaa Jaakon vieläkin, vaikka hän myikin kauppansa 1980-luvulla ja se siirtyi Suomalaiseksi kirjakaupaksi. Ukkini aloitti kirjakauppiasuransa 1931 Karjalan Värtsilässä vaimonsa isän Matti Bambergin siirtäessä kirjakauppansa hänen nimiinsä. Bamberg'in  ja sittemmin Värtsilän kirjakauppa jäi kuitenkin sodan takia rajan taakse ja evakkoon lähtenyt perhe perusti Forssan kauppalaan Hietasen Kirjakaupan vuonna 1940.


Kuva 1: Hietasen Kirjakauppa, Puistolinna, Forssa
Kuva 2: Hietasen Kirjakaupan sivuliike ja kirjakauppias Jaakko Hietanen

Minä muistan elävästi lapsuuteni Forssan, jossa aamulla käytiin torikahveella ja sitten haettiin Antin Konditoriasta tuoretta limppua ja pullaa. Mäen päällä oli komea punatiilinen ja vihreäkattoinen kirkko, jossa oli suuri pyöreä lasimaalaus. Joulu vietettiin aina Forssassa ukin luona ja kesät olin sukulaisten hoivissa mökillämme naapurikylässä Tammelassa, jossa meillä on edelleen mökki Pyhäjärven rannalla. Forssa on siis vahvasti osa minunkin lapsuuttani.


Kuva 1: Halikon Kirjakauppa ja kirjakauppias Irma Lehtisalo
Kuva 2: Minä (edessä) ja muita näyttelijöitä vuonna 1995 äitini suunnittelemissa ja valmistamissa roolivaatteissa ennen lastennäytelmää "Tuusan Nuuska", Sininen Talo, Salo

Miksi ihmeessä sitten ryhdyin yrittämään? Olin ollut viitisen vuotta RAY:llä lähinnä yötöissä Helsingin keskustan yökerhoissa ja kun jäin äitiyslomalle jouduin miettimään uudelta pohjalta, että mitä haluaisin elämässäni vielä tehdä? Tajusin selkeästi myös ajan rajallisuuden. Mikä saisi minut olemaan poissa lapseni luota? Rahaa tietysti tarvitaan, mutta kaipasin myös työtä josta saisin lisää energiaa ja iloa arkeeni. Jotain luovaa sen oli oltava. Olen näytellyt lastenteatterissa, laulanut kuoroissa ja bändeissä sekä klassista tunneilla, piirtänyt ja maalannut, mutta ne eivät vain tuntuneet johtavan mihinkään pidemmälle. Sen sijaan kuvannut olin aina ja lapsen myotä yhä enemmän. Uskaltauduin hakemaan valokuvausassistentin paikkaa mielessäni oppisopimuskoulutus, mutta yksi kuvaaja toisensa jälkeen valitteli homman monimutkaisuutta. Sitten valokuvaaja Andreas Janett pyysi minut käymään studiollaan ja lupasi töitä, mutta ei hänkään oppisopimuksiin lähtenyt. Niinpä tein muutaman vuoden assistentin töitä ja omatkin kuvaustyöt lähtivät pyörimään melko nopeasti. Ilman assarinhommia ja toista työtä ja sen joustavuutta en olisi missään nimessä uskaltanut lähteä valokuvaajaksi, mutta olen todella iloinen, että lähdin. Työni on sosiaalista, luovaa, itsenäistä ja todella antoisaa. Ja ensi vuonna syksyllä juhlin jo kymmentä täyttä vuotta yrittäjänä! Lisää assariajoista voi lukea täältä.

Nyt häihin, joista inspiraationi tähän kertomukseen kumpusi :)


Hääkuvaus lauantaina 23.8.2014 Forssassa

Hääpotrettikuvaus klo 13.30-15.30 Puisto 532 (Forssan Klubi) ja Kehräämöalue
Vihkikuvaus klo 15.45-16.30 Forssan kirkkoVihkikuvaus

Onnea avioparille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)