tiistai 8. tammikuuta 2013

Valokuvien käyttö- ja julkaisuoikeudet

Koska teen paljon kuvauksia yksityishenkilöille, olen joutunut miettimään tarkasti myös kuvien käyttö- ja julkaisuoikeuksia. Asiahan ei ole ollenkaan yksinkertainen.

Kuvaan perheitä, pieniä lapsia, häitä ja muita yksityisiä juhlia, joissa osallisena voi olla ihmisiä, jotka eivät halua tai voi antaa kuvia itsestään julkiseen mediaan. Haluan antaa asiakkailleni mahdollisuuden pitää yksityisyytensä, joten en julkaise heidän kuviaan jos he eivät niin halua. Tämä on ollut periaatteeni ja lähtökohtani kuvattavan ja kuvaajan väliselle luottamukselle kuvausurani alusta asti. Asia ei ole kaikille kuvaajille itsestäänselvyys vaan osa varaa tuon julkaisuoikeuden itselleen jo kuvausta sovittaessa. Kuvaajalla on tietysti kuviinsa tekijänoikeus ja sitten on olemassa se monimutkainen ihmistä esittävän valokuvan julkaisuoikeus, jonka tulkinta ja toteutus tuntuu vaihtelevan kuvaajien keskuudessa paljonkin.


Suurimmalle osalle asiakkaistani kuvien julkaisu täällä blogissani on ollut ihan positiivinen asia ja hyvä niin, olen tietysti iloinen, että saan jakaa näitä hetkiä ja näyttää työni tuloksia. Tämä blogihan toimii minulle myös portfoliona eli esittelee töitäni ja tämän kautta mahdollinen uusi asiakas saa käsityksen mm. kuvaustyylistäni ja taidoistani. Mutta olen myös sitä mieltä, että kauneutta ja iloa ei ole maailmassa koskaan liikaa. Haluan osaltani tuottaa sitä lisää ja jos joku vielä inspiroituu kuvistani niin aina parempi!


Valokuvien käyttöoikeus
Osa kuvaajista antaa asiakkaalleen vain valmiita kuvatuotteita, jolloin lopullisten kuvatuotteiden laatu on kuvaajan hallinnassa loppuun saakka. Asiakkaalle tämä nostaa kuvauksen kokonaishintaa ja kaikki kuvatilaukset tulee tehdä kuvaajan kautta. Kuvia ei myöskään voi itse julkaista esimerkiksi blogissaan. Osa kuvaajista taas antaa asiakkaalle kuvatiedostot käyttöoikeuksineen, jolloin asiakas itse saa teettää kuvista kiitoskortit, kirjan jne tai laittaa kuvia nettisivuilleen. Lopulliseen hintaan juuri tämä seikka vaikuttaa asiakkaan kohdalla eniten. Luovuttamalla tiedostot asiakkaan käyttöön kuvaajan täytyy luottaa paljolti asiakkaan ja kuvapalveluiden kykyyn varmistaa tuotteiden lopullinen laatu. Kuvaaja haluaa tietysti, että laatu pysyy korkeana ja kukaan ei toimi missään välissä sääntöjen vastaisesti. Kuvaajan myöntämä rajattu käyttö- ja julkaisuoikeushan ei salli kuvien muokkausta asiakkaan toimesta ja esimerkiksi kuvien tekijänoikeudet ovat edelleen kuvaajan hallussa eli mm. kuvan myyminen kaupalliseen tarkoitukseen ei ole sallittua.

Minä toimin niin että,
asiakas saa kuvat käyttöönsä korkealaatuisina jpg-tiedostoina dvd-levyllä. Kuvauksen hintaan sisältyy kuvien muokkaus ja rajattu käyttöoikeus eli kuvatuotteet saa teettää itse valitsemallaan tavalla ja kuvia saa julkaista mm. netissä, kunhan mainitsee kuvaajan nimen julkaisun yhteydessä.

Esimerkiksi 1 ½ tunnin perhekuvauksesta kuvia jää asiakkaalle noin 150-200 kpl. Levyllä olevat kuvat ovat ns. "kuvavirtaa" eli melkein kaikki se mitä kuvasimme. Toki karsin pois selkeästi epäonnistuneet, testikuvat jne, mutta haluan antaa asiakkailleni mahdollisuuden valita itse mieleisensä otokset käyttöä varten. Kuvalevylle olen myös jo tehnyt mielestäni parhaista kuvista käsitellyt versiot, joista näkee mitä kuville mm. voi vielä tehdä. Se mitä kamera käsissäni tuottaa on sinänsä jo käyttökelpoista kuvaa, mutta esimerkiksi taulua tai kiitoskorttia varten kannattaa kuvaa useimmiten vielä vähän "fiksata" eli käsitellä. Kuvankäsittelyllä korjaan mm. valotusta ja värejä, vaalennan ehkä varjoja ja poistan pieniä virheitä tai häiritseviä kohteita. Teen tarvittaessa myös hääkuvakirjan tai nettigallerian, mutta nämä asiakkaani saavat tehdä myös itse jos niin haluavat.

Minä toimin näin koska,
äitinä, vaimona ja yksityishenkilönä haluaisin tällaista palvelua ja sille on ollut selkeästi kysyntää.


Tästä aiheesta otan tänne mieluusti vastaan ideoita, kommentteja ja kysymyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)