lauantai 22. marraskuuta 2014

Aurora Borealis - näyttelyn avajaisissa


Aurora Borealis on 18 lappilaistaitelijan yhteisnäyttely Gumbostrand Konst & Form - taidekeskuksessa Sipoossa. Kokoelma on mielenkiintoinen otos pohjoisen valon ja tunnelman vaikutuksesta taiteeseen. Oman lisänsä taiteen tulkintaan toi myös mukana ollut 7-vuotias tyttäreni.

"Talven loputon pimeys ja kesän ikuinen päivä vaikuttavat vahvasti pohjoiseen kansaan. Olemme yhdistäneet 18 taiteilijan teokset ryhmänäyttelyyn Aurora Borealis. Tekijöiden mahtava yhteishenki ja pulppuava positiivisuus tarjoavat katsojalle mieleniloa. Monisäikeisyys sekä tekniikoissa että materiaaleissa, moitteeton ja vahva kädentaidon perinne yhdistettynä tunteiden visualisoimiseen vievät yleisön mukanaan."Näyttelyn taiteilijat:
Merja Briñón, Risto Immonen, Riikka Jokiaho, Liisa Karintaus, Pilvi Keto-LeBlanc, Essi Korva, Pekka Hermanni Kyrö, Leila Lipiäinen, Sauli Miettunen, Riitta Moilanen, Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Pirjo Nykänen, Outi Pieski, Reijo Raekallio, Lenita Rundgren, Pekka Sammallahti, Elina Sipilä, Paula Suominen

Näyttely on avoinna 21.11.2014–8.2.2015 pe-la klo 11-17, su klo 11-16. Itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 11-17.  Gumbostrand Konst & Form, Vainuddintie 72-28, Söderkulla. www.konstoform.fi


Yksityiskohtia teoksista: "Kairos" Merja Briñón ja "Pneuma" Pirkko Mäkelä-Haapalinna.
Teokset kokonaisuudessa alakuvassa taustalla.


Olen käynyt monesti ennenkin lasteni kanssa kulttuuririennoissa, koska on mielenkiintoista nähdä lasten reaktiot ja kuulla heidän näkemyksensä itselle jo tutuista aiheista. Teoksia tulee myös katsottua tarkemmin ja vähän eri kantilta. Lapsen mieli on vielä muokkaamaton ja reaktiot välillä yllättäviäkin, joten keskustelemme usein aiheista, joita emme varmasti muuten edes sivuaisi. Minuakin on lapsena "raahattu" mukana museoihin, taidenäyttelyihin ja konsertteihin. Kulttuurin kokeminen on melko halpa harrastus ja taatusti kannattava, joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan sitä lasten kanssa. Aiemmista reissuistamme voi lukea mm. täältä: Taideaamiainen ja kevyttä keinuntaa, Taidetta lasten kanssa ja Kesäretkellä - Teijon ruukkikylät


Lenita Rundgrenin grafiikkatyöt toivat mieleen noitarummut.
Teräspaloista koottu neliö vaikutti kevyeltä ja ilmavalta! "Keskittymä" Risto Immonen


"Uni" Risto ImmonenTämä työ oli meidän molempien mieleen. "Rajankäynti 4/Radjejohdin" Outi PieskiPastellityö "Suvanto" Pirkko Mäkelä-Haapalinna.
"Pehmeä sana" ja "Pieni sana" teräksestä Risto Immonen ja takana keskellä puuveistos "Kuilu" Essi Korva


Upea lumenhohtoinen öljymaalaus "Ensilumi" Pekka Hermanni Kyrö


Taiteilija Reijo Raekallio ja maalaus hyvin maastoutuneesta ilveksestä.
Alla olevan maalauksen porot tuntuivat juoksevan vauhdilla lauman johtajan perässä.Tämä oli varsin vaikuttava kokemus. Näimme patsaan ensin takaa ja kiinnitimme huomiota valtavaan hiuspehkoon. Pyysin tytärtäni kiertämään patsaan toiselle puolelle ja kuvailemaan miltä sen kasvot näyttävät. Tytön ilme kertoo kuitenkin enemmän kuin sanat: "Se itkee". Tämä on taas niitä kokemuksia, jotka muistaa pitkään. "Sarastus" Essi Korva


Hiukset ovat muuten lehmänhäntäkarvoja.Kokoelma valokuvia revontulista ja poroista sekä itse kuvaaja Pekka Sammallahti


Nämä poronsarvet suorastaan hehkuivat. Kannattaa käydä katsomassa tämä(kin) teos paikan päällä, koska lasi ja näyttelytilan valot heijastivat tähän kuvaan oman lisänsä vallitsevasta ympäristöstä.


Sarjasta Venuksen uni teokset "Karhun vadelma", "Niittyleinikki" ja "Ukonputki" Paula Suominen


Kuukauden nuori taiteilija on Sanna Liukko

"Gumbostrand Konst & Formin kuukauden nuori taiteilija -ohjelma tarjoaa nuorille, lahjakkaille, uraansa aloittaville taiteilijoille näyttelymahdollisuuden ja näkyvyyden Konst & Formin päänäyttelyiden aikana. Valitut taiteilijat voivat olla iältään nuoria tai vanhempia mutta taiteilijoina he ovat nuoria.

 Ohjelma tuo Gumbostrand Konst & Formin näyttelytoimintaan uudenlaisen mahdollisuuden kurkistaa taidemaailman uusiin tulokkaisiin.""Janne ja Kaisa" valohartsia ja höyheniä, korkeus 2m - Sauli Miettunen"Todellisuus" Essi KorvaHieno kokonaisuus, suosittelen!

Teemaan sopivasti Gumbostrand Konst & Formin Bistro kattaa lappilaisen joulupöydän perjantaisin ja lauantaisin 21.11.- 19.12.2014 klo 11–16. Tarjolla aitoja pohjoisen makuja! Menu ja lisätiedot täällä.


2 kommenttia:

  1. Olet taas saanut niin hienot kuvat upeista taideteoksista heijastavista valoista huolimatta. Kännykällä taas napsin omat kuvani ja taso on sen mukainen. Olisi ollut hauska tavata Pekka Sammallahti ja kyellä hänen kuviensa synnystä, koska ne oli ihan huikeita. Torstaina paikalla oli taiteilijoista vain Pirkko Mäkelä-Haapalinna, jolta olikin varsin monipuolinen kattaus teoksia. Taas kerran sai todeta, että Konst & Form on upea kokonaisuus johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Itse kävin vielä lauantaina uudelleen, ostamassa yhden taulun :)

    VastaaPoista
  2. Me oltiin torstain avajaisissa, mutta ei päästy ihan kuudeksi paikalle kun mulla oli siinä illalla vielä kuvauskin. Tykkään kyllä muutenkin kuvata kun on vähän rauhoittunut, joten sikälikin oli mukava olla siellä tilaisuuden loppupuolella pyörimässä. Silloin huomasin nämä taiteilijatkin ja saatiin mm. tuo yhteiskuva sekä kuva kuukauden nuoresta taiteilijasta. Revontulikuvat oli kyllä hienoja ja myös oivaltavia kun esimerkiksi yhdessä näyttää kuin revontuli tulisi savupiipusta savun tapaan taivaalle :) Me mennään myös vielä uudemman kerran, jotta mun 4 vuotiaskin pääsee näkemään ja kokemaan tuon näyttelyn.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)